Camping borden

Als je gaat kamperen op bijvoorbeeld een camping, is het meestal geen goed idee om uw keramische borden van thuis mee te nemen. De voor de hand liggende reden is dat ze tijdens de reis waarschijnlijk zullen breken. De minder voor de hand liggende reden is dat ze zwaar zijn. En als je lang aan het backpacken bent, telt elk grammetje. Hoewel je borden en bekers uit de kasten thuis kunt meenemen naar de camping, zijn speciaal gebouwde campingborden en -bekers bij uitstek geschikt voor gebruik buitenshuis. Ten eerste zijn ze een stuk lichter dan alles wat je in je kasten hebt, wat belangrijk is als je je kampeerborden en -bekers gaat dragen. Veel van deze borden zijn ook ideaal voor de ruigere camping wereld, waar er veel minder vlakke oppervlakken en andere voorzieningen.

Materiaal camping borden

Voordat je camping borden en bekers gaat kopen moet je beslissen van welk materiaal je ze gemaakt wilt hebben. Er zijn een paar redenen waarom je papieren borden weg moet doen. Ten eerste zijn ze niet goed voor de natuur waar je van probeert te genieten. Bovendien – gezien het aantal dat je er in de loop der jaren van hebt moeten kopen – kosten ze uiteindelijk echt meer dan het echte werk. Tenslotte, ze werken gewoon niet. Ze zijn te dun om iets stevigers in te bewaren dan chips. Je pastasaus loopt over de zijkanten. Plastic is altijd een goedkope en lichtgewicht optie, maar er zijn ook een aantal metalen opties, zoals titanium. Deze opties voor camping borden zijn sterk en lichtgewicht. Bovendien hebben ze het extra voordeel dat ze niet van plastic zijn.

camping borden

Grootte camping borden

Bij kampeerkookgerei is het altijd het beste om te kiezen voor artikelen die veelzijdig zijn. Vooral bij camping borden helpt het om iets te nemen met hoge zijkanten. Zodat het bord kan worden gebruikt voor soepen, maar ook voor rommelige dingen zoals stoofpotjes of pasta. Deze gerechten belanden op de grond als je voor een plat camping bord kiest.

Verschillende camping borden

Aluminium camping borden zijn lichter en goedkoper dan de andere metalen. Helaas is aluminium zachter dan andere materialen, waardoor het meer kans heeft om gedeukt te worden.

Bamboe is ideaal voor milieubewuste mensen. Ze zijn milieuvriendelijk, licht van gewicht en duurzaam. Ze zijn vaatwasmachinebestendig en BPA-vrij. Emaille camping borden zijn roestvrijstalen borden bedekt met email. Ze zijn stijlvol en duurzamer dan conventioneel roestvrij staal. Ze zijn ook aan de zwaardere kant en kunnen afbrokkelen bij ruw gebruik. Plastic borden zijn lichter en breken minder snel. Het is meestal ook goedkoper dan de andere keuzes. Ze kunnen chemische stoffen zoals BPA bevatten die in jouw eten kunnen lekken. Bovendien bestaat de kans dat stukjes ervan in jouw eten terechtkomen. Het is poreuzer en biedt meer kans op bacteriën. Vanwege het lage smeltpunt, is het moeilijker te reinigen. Als je je zorgen maakt over BPA, zijn er alternatieven camping borden van hogere kwaliteit die zonder BPA zijn gemaakt.

Roestvrijstaal

Rvs-camping borden zijn duurzaam en harder dan aluminium. Hun nadeel is dat ze iets zwaarder zijn. Emaille borden zijn roestvrijstalen borden bedekt met email. Ze zijn stijlvoller en duurzamer dan conventioneel rvs. Ze zijn ook aan de zwaardere kant en kunnen afbrokkelen bij ruw gebruik. Titanium heeft het beste van beide werelden. Ze zijn licht en duurzaam. Een nadeel van roestvrijstalen kampeerplaten is dat ze meestal gemaakt zijn van roestvrij staal 410. Hoewel roestvast staal 410 harder en goedkoper is dan roestvast staal 304 en 316, is het minder bestand tegen corrosie en roest door het gebrek aan nikkel. Daardoor is het minder geschikt voor zure gerechten, zoals recepten op basis van tomaten. Het enige probleem is dat deze camping borden het duurst zijn van al deze keuzes.

Aluminium

Aluminium camping borden zijn goedkoop, licht van gewicht, en veilig voor alle soorten voedsel. Ze “roesten” niet (daarover later meer), maar zijn zacht. Ze zijn drie keer of meer lichter dan roestvrij staal. Na zo veel gebruik zal het veel deuken. Een andere optie is geanodiseerd aluminium. Dat ondergaat een extra proces waardoor het harder en duurder wordt. Om een stapje terug te doen, aluminium “roest” wel, maar niet op de manier zoals ijzer dat doet. Aluminium roest is vrij hard en dient zelfs als een beschermende laag. Bovendien heeft dit soort camping bord dezelfde kleur als aluminium, zodat je het misschien niet eens opmerkt.

Bamboe

Het belangrijkste voordeel van bamboe camping borden is dat het een zeer hernieuwbare, milieuvriendelijke grondstof is. Bamboe is een hernieuwbare grondstof die zonder pesticiden en met zeer weinig water kan worden geteeld. Ze zijn veilig, niet-giftig, BPA-vrij, vaatwasmachinebestendig, herbruikbaar en biologisch afbreekbaar. Maar als waarschuwing, bamboe is niet magnetron veilig dus je kan je camping borden niet gebruiken om bijvoorbeeld eten mee op te warmen in de magnetron.

borden camping

Emaille

Om de nadelen van stalen camping borden te ondervangen, is er de optie om het te bedekken met email. Dit maakt het veilig voor alle soorten voedsel. Het probleem is dat dit de prijs opdrijft en het de zwaarste optie maakt. Bovendien is de kans groot dat de emaillak bij ruw gebruik loslaat. Het binnenmateriaal is van staal of roestvrij staal.

Plastic

Plastic camping borden zijn ideaal voor de gelegenheidskampeerder. Het is goedkoop, licht en breekt minder snel. Helaas is plastic niet bedoeld om eeuwig te gebruiken en zal het na een bepaald aantal keren gebruik zijn leeftijd laten zien. Het is ook een gezondheidsrisico als het BPA bevat. Beter alternatief hiervoor zijn kunststof camping borden

Siliconen

Siliconen camping borden zijn ideaal omdat het licht en voedselveilig is. Door zijn flexibiliteit is het veelzijdig, omdat het kan worden samengedrukt om ruimte te besparen. Siliconen camping borden is een nieuwe uitdager die de strijd is aangegaan. Het is BPA-vrij en heeft een hoog smeltpunt voor gemakkelijkere hygiëne. Deze camping borden zijn meestal ook ontworpen als inklapbare kommen die in de vorm van een bord kunnen worden ingeklapt. Dit maakt ze veelzijdiger en ruimtebesparend. Het is ook geschikt voor de magnetron en hittebestendig tot 480 graden Celsius. Omdat het voortdurend wordt geopend en gevouwen, gaat het niet zo lang mee als titanium, maar siliconen camping borden zijn veel veelzijdiger dan titanium. 

Camping bord kopen

Bekijk het assortiment camping borden op:
Vrijbuiter
Bol.com
Kampeerwereld

Over de Auteur

John Driessen, geboren en getogen in het pittoreske Maastricht, Nederland, is een gepassioneerde specialist op het gebied van campingartikelen. Zijn leven is gewijd aan het verkennen van de grote buitenwereld en het delen van zijn diepgaande kennis over kamperen en de essentiële benodigdheden die nodig zijn voor een succesvolle en comfortabele buitenervaring. Johns reis begon met zijn vroege liefde voor de natuur en zijn verlangen om anderen te helpen genieten van de geneugten van kamperen.