Elektrische pan camping

Kamperen met een elektrische pan in je camping tent is een heel andere ervaring: je blijft knus en droog binnen (geen natte sokken meer) en je kunt allerlei spannende maaltijden koken in je tent. Deze tijd van het jaar is kamperen met een kachel een geweldige manier om van de buitenlucht te genieten zonder het koud te krijgen. We gaan deze post gebruiken om ons steentje bij te dragen aan de bewustwording over de gevaren van koolmonoxide. En ook om te benadrukken dat het volgen van de veiligheidsrichtlijnen essentieel is voor veilig kamperen wanneer je jouw elektrische camping pan in een afgesloten ruimte gebruikt.

Wat is koolmonoxidevergiftiging?

Koolmonoxidevergiftiging door elektrische camping pannen komt niet vaak voor maar is wel degelijk mogelijk als je niet goed oplet. Koolmonoxide ontstaat wanneer brandstof niet volledig verbrandt / wanneer het vuur smeult. Als het vuur in een afgesloten, niet-geventileerde ruimte brandt, raakt de zuurstof geleidelijk opgebruikt. Dit betekent dat de brandstof niet volledig kan verbranden en dat er koolmonoxide vrijkomt. Als je dit inademt, bindt het zich met de hemoglobine in jouw bloed, waardoor jouw rode bloedcellen geen zuurstof meer door jouw lichaam kunnen vervoeren. Pas dus op wanneer je elektrische camping pannen gebruikt binnen in de tent.

Bekijk hier de bestverkochte elektrische camping pannen op Bol.com.

electrische pan camping

Elektrische pan in een camping tent

Bij bijna alle voorvallen met koolmonoxide gaat het om barbecues en niet om elektrische camping pannen. Het gevaar ontstaat omdat barbecues geen manier hebben om de dampen en rook af te voeren, zodat het koolmonoxide zich in de tent verzamelt. Elk jaar worden in Nederland ongeveer 200 mensen in het ziekenhuis opgenomen wegens koolmonoxidevergiftiging, en ongeveer 40 van die gevallen blijken fataal te zijn. Een van de meest trieste dingen aan deze sterfgevallen is dat ze gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden als kampeerders beter op de hoogte waren van de gevaren; koop een goede elektrische camping pan.

Kachels in tenten

Hoewel de meeste koolmonoxide-doden die tijdens het kamperen vallen, afkomstig zijn van wegwerpbarbecues (houtskool) of gasbarbecues of andere gasverwarmingstoestellen, is het belangrijk om veilig en bewust te zijn wanneer je jouw elektrische camping pan in een tent stookt. In tegenstelling tot gas- of houtskoolbarbecues en kachels, zijn elektrische camping pannen gebouwd om in tenten te worden gebruikt; in feite zijn ze oorspronkelijk ontworpen om de gevaren van open vuur in gesloten ruimtes te verminderen. Dit is waar de lange schoorsteen voor dient: het trekt de dampen en rook van het vuur weg en uit jouw tent, en verspreidt ze hoog waar niemand ze kan inademen.

Veiligheid pan

Door ervoor te zorgen dat de juiste veiligheids- en installatieprocedures worden gevolgd, kunnen we de risico’s van elektrische camping pannen tot een minimum beperken. De pannen moeten altijd in goed geventileerde, brandvertragende shelters worden geplaatst en volgens onze richtlijnen correct worden geïnstalleerd. Zorg er altijd voor dat jouw tent goed geventileerd is; houd een deur open en ga niet slapen als de elektrische camping pan nog aan is. Wij raden jou ten zeerste aan een koolmonoxide-alarm mee te nemen als je gaat kamperen. Het alarm moet centraal, op hoofdhoogte en op 1 meter afstand van de elektrische camping pannen worden geplaatst en test het alarm regelmatig en volg de instructies van de fabrikant op. 

camping electrische pan

Wat zijn de symptomen?

Hoofdpijn is vaak het eerste en meest voorkomende symptoom van koolmonoxidevergiftiging door middel van het gebruik van elektrische camping pannen in de tent. Andere symptomen waar je op moet letten zijn: duizeligheid of misselijkheid, je erg moe of zwak voelen, desoriëntatie, buikpijn, kortademigheid. De symptomen van koolmonoxidevergiftiging kunnen aanvoelen als voedselvergiftiging of griep, hoewel je er geen koorts van hoeft te krijgen. Het is altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. Dus als jij of iemand in jouw omgeving dergelijke symptomen ervaart en je gebruikt elektrische camping pannen binnen, schakel dan onmiddellijk medische hulp in.

Over de Auteur

John Driessen, geboren en getogen in het pittoreske Maastricht, Nederland, is een gepassioneerde specialist op het gebied van campingartikelen. Zijn leven is gewijd aan het verkennen van de grote buitenwereld en het delen van zijn diepgaande kennis over kamperen en de essentiële benodigdheden die nodig zijn voor een succesvolle en comfortabele buitenervaring. Johns reis begon met zijn vroege liefde voor de natuur en zijn verlangen om anderen te helpen genieten van de geneugten van kamperen.