Zonnepaneel camping

Als je altijd op de camping voorzien wil zijn van stroom, is een zonnepaneel de beste oplossing.

Er zijn diverse sets of panelen voor campers of caravans beschikbaar. Met de elektriciteit die deze panelen produceren, kan je accu’s in de caravan of camper opladen. Zo zorg je dat je camping apparaten als de koelkast, licht en tv altijd blijven aanstaan. In dit blog vertellen we je meer over de voordelen van zonnepanelen op de camping,  over de soorten die er zijn (draagbaar, mobiel, portable, sets, etc), en welke wij aanraden.

Camping zonnepaneel – 24/7 opladen

Een van de voordelen van een zonnepaneel op de camping is dat deze ook opladen bij daglicht. Zonlicht is dus niet per se nodig tijdens het kamperen. Ook bij regen wordt er elektriciteit gemaakt. Met deze manier van energie opwekken maak jij je onafhankelijk van het stroomnet op de camping.

camping zonnepaneel

Zonnepaneelset camping

Online kan je complete camping zonnepanelen sets bestellen. Met zo’n set heb je niets meer nodig om een accu op te laden. De sets bestaan uit:

 • Zonnepaneel
 • Bevestigingssystemen
 • Laadstroomregelaars
 • Kabels
 • Tube kit voor bevestiging

Je kan dus gelijk aan de slag met het zonnepaneel voor op de camping. Voor montage hoef je niks meer aan te schaffen. Wel heb je voor sommige sets nog een accu nodig. Bij sommige is deze bijgeleverd.

Verschillende zonnepanelen voor op de camping

Zonnepanelen voor op de camping zie je veelal terug op het dak. Bereken dus eerst hoeveel ruimte je op het dak hebt. Heb je een schotel, dakluik of een aircosysteem? Haal deze ruimte eraf en kijk hoeveel ruimte je daadwerkelijk hebt. Gelukkig zijn er zonnepanelen in diverse maten. Als het goed is moet er altijd een maat zijn die past op jouw chalet, caravan of camper.

Eigenschappen paneel

De zonnepanelen voor op de camping hebben diverse eigenschappen waar ze zich door laten kenmerken:

 • Lange levensduur
 • Waterdichte fabricage
 • Veiligheidsglas
 • Beperkte gewicht
 • Bestendigheid tegen weer
 • Stofwerende eigenschappen

Dit allemaal om te zorgen dat de panelen het zonlicht optimaal kunnen opvangen en verwerken.

zonnepaneel camping

Hoeveel watt?

Hoeveel watt je uit het zonnepaneel voor op de camping nodig hebt, kan je uitrekenen. Reken uit hoeveel energie je in ampère per uur verbruikt tijdens het kamperen. Ampère is de sterkte van de stroom.

Het aantal ampère =  watt / volt. Als je veel elektrische apparaten gebruikt op de camping kan je kiezen voor een zonnepaneel met vermogen richting de 150 watt. Een voorbeeld. Als je een koffiezetapparaat gebruikt van rond de 500 watt, verbruik je 500/230 = 2,2 ampère. Dan is een zonnepaneel van 65 watt ruim voldoende. Deze levert bij een maximaal vermogen 3.77 ampère. Mocht je meer dan 150 watt nodig hebben, kan je de keuze maken om meerdere zonnepanelen op je dak te monteren.

Zonnepaneel camping kopen

Als je is wil kijken naar het assortiment zonnepanelen voor de camping, raden we aan te kijken op de volgende shops:

 1. Amazon
 2. Bol
 3. Vrijbuiter

Er zijn verschillende varianten beschikbaar. Van draagbare tot mobiele of portable. Lees je goed in door te productbeschrijving te lezen. Het is echt de moeite waard om zonnepanelen aan te schaffen als jij jaarlijks verblijft op een camping. Ze zijn de perfecte aanvulling voor het leveren van energie. Voorwaarde is wel dat de apparatuur op een accu kan worden aangesloten.

De voordelen van het gebruik van zonnepanelen bij kamperen op de camping

1. Duurzame energie
Het gebruik van zonnepanelen bij camping kamperen biedt diverse voordelen, en het belangrijkste daarvan is de aanzienlijke bijdrage aan het milieu. Het is immers altijd beter om op een duurzame manier liefhebberijen uit te oefenen. Zonnepanelen helpen om je afhankelijkheid van belangrijke netwerken te verminderen en zorgen tegelijkertijd voor een uitstootvrije energievoorziening.

2. Kostenbesparend
Zonnepanelen zijn niet alleen milieuvriendelijk, maar ook kostenbesparend. Wanneer je zonnepanelen gebruikt op de camping, bespaar je automatisch op de stroomkosten die je zou maken tijdens het gebruik van traditionele energiebronnen. Zelfs als je geen elektrische apparaten gebruikt, kan het gebruik van zonnepanelen nog steeds kostenbesparend zijn. Het bespaart je namelijk de kosten van het huren van een generator, wat een dure investering kan zijn.

3. Zelfvoorzienendheid
Het gebruik van zonnepanelen maakt je ook zelfvoorzienend omdat je niet afhankelijk bent van stroombronnen van anderen. Je hoeft dus geen stopcontacten opzoeken op de campingplaats en bent niet afhankelijk van een vaste stroombron. Met zonnepanelen krijgt je altijd en overal stroom voor de voorzieningen die je nodig hebt.

4. Gemakkelijk in gebruik
Zonnepanelen zijn over het algemeen vrij gemakkelijk te installeren en te gebruiken op een camping. Om te beginnen heb je alleen zonnepanelen en een batterij nodig om de energie te bewaren. Zodra de zonnepanelen zijn geïnstalleerd, heb je minimale supervisie nodig om de energie te leveren en op te slaan.

5. Veelzijdig
Zonnepanelen kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt bij het camping kamperen. Ze kunnen worden gebruikt om apparaten zoals mobiele telefoons, laptops en lichten op te laden. Als je bijvoorbeeld van plan bent om te kamperen in een afgelegen locatie waar stroom niet beschikbaar is. Zonnepanelen zijn ook handig om te gebruiken om apparaten zoals koelkasten en vriezers, kookplaten met inductie en andere apparaten met een hoger energiegebruik te laten werken.

Vragen over camping of kampeerartikelen?

Heb je nog vragen over het zonnepaneel of andere kampeer of campingartikelen? Neem dan contact op door te mailen naar info@campingblogger.nl.

Over de Auteur

John Driessen, geboren en getogen in het pittoreske Maastricht, Nederland, is een gepassioneerde specialist op het gebied van campingartikelen. Zijn leven is gewijd aan het verkennen van de grote buitenwereld en het delen van zijn diepgaande kennis over kamperen en de essentiële benodigdheden die nodig zijn voor een succesvolle en comfortabele buitenervaring. Johns reis begon met zijn vroege liefde voor de natuur en zijn verlangen om anderen te helpen genieten van de geneugten van kamperen.