Camping stroomkabel

Welke camping stroomkabel gebruiken we in Europa het meest op campings voor stroom in de tent, camper of caravan? Dit is de blauwe CEE stekker. De stekker die de stroomkast in gaat is de CEE eurostekker. Deze heeft puntjes. 

Hoeveel meter camping stroomkabel?

Een vraag die veel gesteld wordt is hoeveel meter camping stroomkabel handig is om te hebben. Op het gros van de campings heb je genoeg aan 20 tot 25 meter. Maar er zijn ook campings waar je 50 meter kabel nodig hebt. Informeer vantevoren bij jouw camping of je genoeg hebt aan 25 of 50 meter stroomkabel. 

camping stroomkabel

Welke camping stroomkabel?

Stroomkabels voor op de camping zijn te verkrijgen in twee soorten, namelijk PVC en Neopreen. De PVC kabels zijn het minst geschikt voor camping gebruik. PVC kabels zijn veel minder bestand tegen zonlicht en hogere temperaturen in vergelijking met Neopreen kabels. Een PVC kabel zal ook eerder beschadigen als er overheen gelopen of gereden wordt. Ander nadeel is dat de standaard PVC kabels niet geaard zijn. Bij regen kan dit tot gevaarlijke situaties leiden. 

Voorkeur voor een camping stroomkabel gaat uit naar Neopreen. Dit is een synthetisch rubber. De kabels zijn veelal wat dikker dan PVC kabels. Je kan ze herkennen aan de volgende codes:

  • H07RN-F
  • 07RN
  • RN

Deze code staat gedrukt op de kabel. Neopreen camping stroomkabels zijn over het algemeen wel duurder dan PVC. Daarentegen gaan ze een stuk langer mee en zijn ze een stuk veiliger voor camping gebruik. Je kan neopreen stroomkabels kopen inclusief een speciale campingstekker. 

Aderdikte camping stroomkabel

Hoe dikker de camping stroomkabel is, dit noemen we ook wel ader, hoe minder weerstand. Dat betekent een lagere kans op oververhitting. Hieronder de geadviseerde aderdiktes:

Ampère (A) Aderdikte Aderdikte lengte > 25 meter
0 A – 10 A 1 mm2 1,5 mm2
10 A – 16 A 1,5 mm2 2,5 mm2
16 A – 25 A 2,5 mm2 4 mm2

Camping stroomkabel kopen 

Er zijn losse camping stroomkabels te koop, maar ook kant en klare kabelsets. Als je bijvoorbeeld al een goed haspel hebt met een standaard stekker (type F), heb je enkel een voorloopkabel nodig. Bekijk de volgende shops voor een overzicht van de beschikbare stroomkabels:

stroomkabel camping

Camping stroomkabel in Europese landen 

In bijna alle Europese landen gebruiken we de blauwe CEE camping stekker en stroomkabel. Je hoeft dus niet per land andere kabels aan te schaffen. In Engeland is er wel 1 uitzondering. 

Campingstekker en stroomkabel in Engeland

In Engeland maken ook de meeste campings gebruik van de blauwe CEE camping stekker en stroomkabel. Advies is om nog een extra verloopkabel mee te nemen. Let op. In Engeland hebben ze wel andere stekkers. Je kan een verloopje kopen die een Engelse stekker omzet in de variant die we in Nederland gebruiken. 

Vragen over stroom op de camping?

Mocht je nog vragen hebben over stroom op de camping? De camping stroomkabels of stekkers? Neem dan contact op door te mailen naar info@campingblogger.nl.

Over de Auteur

John Driessen, geboren en getogen in het pittoreske Maastricht, Nederland, is een gepassioneerde specialist op het gebied van campingartikelen. Zijn leven is gewijd aan het verkennen van de grote buitenwereld en het delen van zijn diepgaande kennis over kamperen en de essentiële benodigdheden die nodig zijn voor een succesvolle en comfortabele buitenervaring. Johns reis begon met zijn vroege liefde voor de natuur en zijn verlangen om anderen te helpen genieten van de geneugten van kamperen.