Camping koelbox

De camping koelbox mag zeker niet ontbreken op je lijstje voor tijdens het kamperen. Zo heb je altijd een lekker fris drankje, van bier tot water tot cola. Of je nou op het strand zit of in de auto. Een van de grootste frustraties op vakantie is warm drinken. Dit zal niet meer voorkomen. Op dit blog lees je alles over de verschillende koelboxen voor op de camping. 

Wat is een koelbox en waarom is hij belangrijk voor het camping kamperen? 

Een koelbox is een draagbare ijskast die wordt gebruikt om eten en drinken koud te houden. Het is belangrijk voor kamperen omdat je zo bederfelijke zaken mee kunt nemen op reis, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat ze bederven. 

Wat zijn de voordelen van een camping koelbox? 

Er zijn verschillende voordelen van het gebruik van een koelbox tijdens het kamperen. Ten eerste houdt het je eten en drinken koud, wat een redding kan zijn op warme dagen. Ten tweede kunt u geld besparen door uw eigen eten en drinken mee te nemen, in plaats van het op de camping of in een automaat te moeten kopen. Ten derde houdt het insecten en ander ongedierte weg van je eten en drinken. En ten vierde helpt het je georganiseerd te blijven door al je eten en drinken op één plek te bewaren. Kortom, er zitten een hoop voordelen aan de camping koelbox.

Hoe een camping koelbox vinden?

Wanneer je zoekende bent naar een koelbox voor op de camping, zie je al snel dat er een groot aanbod voorhanden is. Verschillende uitvoeringen, kleuren en grootten. Aan het begin is het misschien lastig om te bepalen welke het beste aansluit op jouw wensen. Kies je bijvoorbeeld voor een groter formaat of wil je juist een compactere variant. Lees hieronder welke factoren er allemaal zijn om in acht te nemen bij het vinden van een geschikte camping koelbox. 

Welke verschillende soorten koelboxen bestaan er voor kamperen op de camping? 

Er zijn drie hoofdtypen koelboxen die populair zijn op de camping: harde koelboxen, zachte koelboxen en elektrische koelboxen. Harde koelers zijn het duurzaamst, maar ook het zwaarst en het duurst. Zachte koelers zijn lichter en betaalbaarder, maar ze zijn niet zo duurzaam als harde koelers. Elektrische koelboxen worden aangesloten op een stroombron (zoals een autoaccu) en gebruiken warmte om eten en drinken warm in plaats van koud te houden. Ze zijn een goede optie voor kampeerders die geen toegang hebben tot ijs. 

camping koelbox

Inhoud camping koelbox

Ten eerste is het zaak om naar de inhoud van de camping koelbox te kijken. Vaak zijn ze minimaal 25 liter. Dit is geschikt voor een paar flessen en een paar boterhammen. Als je de koelbox bij een tent wil gebruiken, raden we een van de grotere modellen aan. Kies dan voor een inhoud van 40 tot 45 liter. Dit is een gangbaar model. 

Naast inhoud is het belangrijk om naar de afmetingen te kijken. Je wil niet dat je na aanschaf erachter komt dat je geen drinkflessen rechtop kunt zetten. Houd hier dus rekening mee bij het zoeken van een geschikte koelbox voor op de camping. 

Aansluiting camping koelbox

Kijk ook naar de aansluiting van de camping koelbox. Kan je deze enkel gebruiken aan netstroom. Of alleen in de auto? Of alleen met vrieselementen? Het liefst wil je beide mogelijkheden. Stroom en in de auto. 

Als je de koelbox vergeet af te sluiten van de auto op de camping, is je accu binnen een paar uur leeg. Vergeet dit dus niet. Er zijn ook varianten die op een losse adapter werken. 

Functionaliteit camping koelbox

Volgende factor om in overweging te nemen is de functionaliteit van de camping koelbox. Het gros van de koelboxen bieden de optie om dranken en eten te koelen tot 20 graden beneden de temperatuur van de omgeving. Dit houd in dat op warme dagen de koelbox temperatuur tussen vijf en vijftien graden is. Dit is warmer dan de koelkast thuis. Een koelkast thuis is ingesteld op ongeveer drie tot vijf graden. 

Er zijn camping koelboxen die niet alleen drinken en eten kunnen koelen, maar ook voeding ingevroren houden. Er zijn koelboxen die kunnen worden ingesteld tot -15. Dit is bijvoorbeeld perfect voor het koud houden van vlees of verse producten. 

Bovendien zijn er koelboxen die niet enkel koelen, maar ook dranken warm houden. Er zijn modellen op de markt die dranken tot wel 65 graden boven de temperatuur van de omgeving kunnen houden. Dit soort koelboxen kan je niet alleen op de camping in de zomer gebruiken, maar ook in de winter. 

Gewicht camping koelbox

Een koelbox voor de camping meenemen is niet altijd simpel. Houd daarom rekening met het gewicht. De koelbox zelf is vaak een paar kilo, en grote varianten tussen de 5 en 10 kilo, maar een paar flessen drinken verder weegt deze zo 20 kilo. 

Kijk daarom ook goed of het handvat van de camping koelbox stevig is. Dan kan je deze een stuk makkelijker meenemen. Er zijn ook producten met wieltjes. Dit is helemaal makkelijk. Maar bij de wat goedkopere modellen zijn wieltjes vaak niet altijd bestand tegen een oneffen ondergrond. 

Geluidsniveau camping koelbox 

Volgende factor om rekening mee te houden is het geluidsniveau van de camping koelbox. Er kan hier een groot verschil tussen zitten. Hier zal je op het strand of in het bos geen problemen mee hebben, maar wel als je niet kan slapen door het zoemende geluid op de camping. Rustige modellen hebben een geluidsniveau van rond de 40 Decibel. 

Inspiratie camping koelbox

Hieronder wat typen koelboxen ter inspiratie voor tijdens het kamperen:

  • Passieve koelbox: zonder stroom, handig voor een dag naar het strand.
  • Compressor koelbox: ongeacht de temperatuur, deze kan altijd koelen naar de ingestelde temperatuur. 
  • Absorptie koelboxen: Deze kunnen koelen van 20 tot 25 graden onder de temperatuur van de omgeving. 
  • Thermo-elektrische camping koelboxen: bestaande uit een ventilator die de koelbox koelt. Afhankelijk van de temperatuur van de omgeving, kan daar maximaal 20 graden onder koelen. Deze werken elektrisch.
  • Daarnaast zijn er ook varianten die werken op gas of op zonne-energie. Op gas en zonne-energie zie je een stuk minder, maar hebben weer hun eigen voordelen ten aanzien van elektriciteit.  

koelbox camping

Vragen camping koelbox selecteren

Stel de volgende vragen aan jezelf om erachter te komen welke camping koelbox geschikt is:

  • Waar wil je de koelbox voor gebruiken?
  • Wil je een passieve of actieve?
  • Welk formaat wil je?
  • Moet de box kunnen vriezen of enkel koel houden? 
  • Waar ga je de box mee naartoe komen? 

Tips voor het kopen van een koelbox voor op de camping: 

Bij het kopen van een koelbox voor camping kamperen zijn er verschillende dingen die je in gedachten moet houden. Ten eerste, denk na over welke grootte koelbox u nodig hebt op basis van het aantal mensen in uw groep en hoe lang u weg zult zijn. Ten tweede moet u beslissen of u een koelbox met harde of zachte wanden wilt. Ten derde, bedenk welk type isolatie het beste werkt in jouw klimaat (bv. schuim of gel). Ten vierde, bedenk welke voorzieningen voor jou het handigst zijn (bijvoorbeeld wielen of een ingebouwde afvoer). En ten vijfde, vergelijk de prijzen om de beste deal te vinden. 

Waar voldoet de beste camping koelbox aan?

Een goede camping koelbox moet een isolatie hebben die ten minste twee centimeter dik is en gemaakt zijn van polyurethaanschuim met gesloten cellen voor maximale efficiëntie. Hij moet ook licht en duurzaam zijn, en goed afsluitbaar met een sterk sluitsysteem. Zoek een model dat gemakkelijk te dragen is en wielen heeft, zodat u het gemakkelijk kunt verplaatsen – handig als u naar het strand gaat of gaat kamperen in een gebied waar u uw spullen vaak moet verplaatsen. Bij het kiezen van de perfecte camping koelbox gaat het niet alleen om de prestaties – kies er ook een met een ontwerp en kleur die bij uw stijl passen.

Camping koelbox kopen voor tijdens het kamperen

Een camping koelbox kan je kopen bij een van de volgende webshops:

Voor meer vragen over Camping of kampeer gerelateerde artikelen zoals een koelbox kun je altijd mailen naar info@campingblogger.nl.

Camping koelbox op stroom / elektriciteit

Er zijn voor- en nadelen verbonden aan het gebruik van een camping koelbox die op stroom / elektriciteit werkt. Een voordeel is dat u de koelbox kunt aansluiten op de sigarettenaansteker van uw auto en hem tijdens het rijden koud kunt houden. Een ander voordeel is dat je de koelbox in je tent of camper kunt gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken over gas of ijs. Daarnaast kan je eenvoudig de temperatuur van de elektrische camping koelbox instellen.

Het grootste nadeel van een elektrische koelbox is dat hij op elektricteit werkt, dus als u niet oppast kan de accu van uw auto leeglopen. En als de stroom uitvalt, werkt uw elektrische camping koelbox niet.

Camping koelbox op gas

Een andere populaire optie is de camping koelbox op gas. Dit lichtgewicht en compacte ontwerp past in de krapste rugzakken en is gemakkelijk vervoerbaar. Het kan binnen en buiten worden gebruikt waardoor het perfect is voor elk type camping of buitenavontuur. De koelbox werkt op propaan en biedt meerdere opties om uw eten, drinken en andere zaken op optimale temperatuur te houden.

Populaire optie – Camping Gaz koelbox

De camping gaz koelbox is een krachtige, betaalbare manier om voedsel en drankjes op een camping te koelen. De camping gaz koelbox werkt door middel van gas, meestal propaangas of butaangas, waardoor de warme lucht in de koelbox wordt vervangen door koude lucht. Dit proces creëert een koelere omgeving waarin voedsel en drankjes veilig worden bewaard. Gaskoelboxen bieden ook meer flexibiliteit dan elektrische koelboxen doordat ze overal kunnen worden gebruikt, ongeacht of er stroom beschikbaar is of niet.

koelbox kamperen

Camping koelbox met ijs

Een camping koelbox op ijs werkt door middel van het principe van convectie. Het ijs in de koelbox maakt contact met de lucht in de koelbox, waardoor de lucht wordt afgekoeld. Dit proces wordt versneld door een ventilator in de koelbox. De luchtvochtigheid in de koelbox wordt ook verlaagd, waardoor er minder kans is op het vormen van condensatie en schimmelvorming.

Over de Auteur

John Driessen, geboren en getogen in het pittoreske Maastricht, Nederland, is een gepassioneerde specialist op het gebied van campingartikelen. Zijn leven is gewijd aan het verkennen van de grote buitenwereld en het delen van zijn diepgaande kennis over kamperen en de essentiële benodigdheden die nodig zijn voor een succesvolle en comfortabele buitenervaring. Johns reis begon met zijn vroege liefde voor de natuur en zijn verlangen om anderen te helpen genieten van de geneugten van kamperen.