Camping WC

Met een eigen camping wc heb je altijd je eigen toilet bij je. Nooit meer met een wc rol onder de arm naar het toiletgebouw. Dit kan vooral in de nacht of als het regent een uitdaging zijn. Over plassen heen springen, struikelen over tentharingen, het is een heel avontuur om de wc op de camping te vinden. 

Eenmaal aanbeland bij de centrale camping wc, sta je vaak in de rij. Als je dan aan de beurt bent zie je vaak de sporen van andere campinggasten. Met een eigen camping wc hoef je nooit meer in de rij te staan en kan je deze zelf schoon houden. In dit blog vertel ik je alles over de verschillende varianten die er te koop zijn, wat de verschillen zijn en waar je allemaal rekening mee moet houden bij het kopen. 

Als je al weet wat je wil hebben en geen extra info meer nodig hebt, ► Bekijk hier het uitgebreide assortiment draagbare camping toiletten op Bol.com

Camping toilet voor in de camper, tent, chalet of caravan

Een camping wc is een draagbaar toilet van klein formaat. Deze kan je los aanschaffen en meenemen tijdens het kamperen. Deze is te gebruiken in:

  • De camper
  • Tent
  • Chalet
  • Caravan 

Let er wel op dat je de de camping wc niet naast je bed of matras neer legt. Het beste voor de geurtjes is om deze op een aparte plek te bewaren. Bijvoorbeeld bij een caravan in de voortent en bij een camper in de wc. Als je een grote tent hebt kan je hem bij de voorluifel zetten. Als je een kleine tent hebt is dit natuurlijk was lastiger. 

camping wc

Hoe werkt een camping wc?

De meeste camping wc’s of toiletten hebben een emmer die je kunt uitnemen. Hier kan je de uitwerpselen mee legen. Daarnaast is toiletvloeistof belangrijk. Hiermee houd je de wc schoon. 

Twee varianten camping wc’s

Er zijn op hoofdlijn twee varianten camping wc’s. Een droog toilet en een chemisch toilet. Tijdens het kamperen is een chemisch toilet het populairst. Dit lijkt een beetje op een wc die je ook in het vliegtuig tegen komt. Voordeel is dat je deze niet hoeft aan te sluiten op een waterleiding of een afvoersysteem. Deze kan je overal neerzetten en gebruiken. Deze camping wc werkt met chemicaliën.

Een droog toilet voor op de camping werkt zonder water en zonder chemicaliën. Dit heeft de vorm van een toiletemmer. Deze variant is vriendelijker voor de natuur. Wel is er meer last van stank. Daarnaast is de toiletemmer veel goedkoper dan de chemische variant. Toch kiezen 9 op de 10 mensen voor een chemisch toilet op de camping.

Chemische camping toilet

Een chemische camping wc is er in diverse soorten en maten. Meestal is die gemaakt van kunststof. Qua kleur komt die het meeste voor in wit of grijs.  Dit type wc bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Wc bril met stortbak en deksel: de wc-bril en het deksel kan je meestal afnemen. Zo kan je deze goed schoonmaken. 
  • Watertank: de tank vind je meestal in het bovenste gedeelte. Hierin zit het water om het toilet te spoelen. De capaciteit is rond de 15 liter. Als je het toilet vult met water is deze zwaar om te vervoeren. Houd hier rekening mee. 
  • Afvaltank: Deze tank zit onderop de camping wc. Hier worden de uitwerpselen verzameld. Deze kan je eruit nemen en legen. De capaciteit verschilt per model en varieert tussen de 12 en 21 liter. Let erop dat je niet teveel wc-papier gebruikt. Hierdoor kan de afvoerbuis verstopt raken. Tip: hang een zakje naast de wc waar je het papier in kan leggen. Zorg dat je de tank regelmatig leegt. 
  • Spoelsysteem met pomp: deze kan bestaan uit een zuigerpomp, balgpomp of een elektrische pomp. De balgpomp is wat eenvoudiger. Deze moet je een paar keer indrukken om door te spoelen. Een zuigerpomp is wat luxer. Deze moet je omhoog trekken om te spoelen. De elektrische pomp is het meest luxe. Deze werkt op batterijen. Je kan hier ongeveer 700 keer mee spoelen. 
  • Toiletvloeistof: dit is benodigd om jouw draagbare camping wc schoon te maken en te desinfecteren. Zo blijft jouw toilet hygiënisch en heb je geen last van vieze luchtjes. 

camping toilet

Bekende merken camping wc’s

De volgende merken zijn de bekendere merken camping wc’s:

Thetford: dit is het bekendste merk. Ze zien zichzelf als de uitvinder van het draagbare toilet. Dit noemen ze ook wel de Porta Potti. Dit is een duurzaam draagbare wc die erg populair is onder Nederlandse campingbezoekers. Dit model is te gebruiken tussen 1 graden en 60 graden. De duurdere varianten hebben een indicator die aangeeft wanneer je de watertank moet vullen en de tank moet legen. Bekijk hier het assortiment camping wc’s van Thetford.

Stimex: dit is een Nederlands bedrijf, wat de Handy Potti maakt. Dit is ook een camping toilet gemaakt van onderhoudsvriendelijke materialen. De waterspoeltank is 15 liter en de afvalwatertank 17. Deze onderdelen kan je makkelijk loskoppelen. Er is een ontluchtings drukknop en balgpomp toegevoegd. Bekijk hier het assortiment camping toiletten van Stimex

Camping toiletemmers

Een toiletemmer is een droge wc voor op de camping. Je hoeft hier geen chemicaliën voor te gebruiken. Deze variant heeft een wc-bril, een deksel en een rekje met hendel. Hier kan je de wc rol aan hangen. De uitwerpselen worden in een emmer opgevangen. Deze kan je er uit halen om te legen. De inhoud kan verschillen van 7 tot wel 21 liter. De bekende merken heten Bo-camp, BranQ en Greenblue. 

Camping wc kopen

Wil je eens een kijkje nemen in het aanbod aan camping wc’s? Bekijk dan eens de volgende shops:

Voor meer vragen over campingartikelen, zoals de WC, kan je altijd mailen naar info@campingblogger.nl

Over de Auteur

John Driessen, geboren en getogen in het pittoreske Maastricht, Nederland, is een gepassioneerde specialist op het gebied van campingartikelen. Zijn leven is gewijd aan het verkennen van de grote buitenwereld en het delen van zijn diepgaande kennis over kamperen en de essentiële benodigdheden die nodig zijn voor een succesvolle en comfortabele buitenervaring. Johns reis begon met zijn vroege liefde voor de natuur en zijn verlangen om anderen te helpen genieten van de geneugten van kamperen.