Camping kachel

Met een kachel zit je er lekker warm bij op de camping. Veel mensen gaan van april tot oktober naar de camping. In deze periode kan het 20 graden, 30 graden of warmer worden. Maar er zitten ook genoeg koude dagen tussen. Dagen dat het rond de 10 graden is in de avond en nog kouder in de nacht. Met een goede camping kachel kan je er nog steeds lekker warmpjes bij zitten. In dit blog bespreken we de verschillende soorten die te koop zijn. Zo kan jij de beste keuze maken voor jouw nieuwe camping kachel. 

Soorten camping kachels

Er zijn drie soorten camping kachels. Dit is de eerste keuze die je kan maken. Waar wil je dat de kachel op werkt? 

  • Op olie
  • Op gas / op gasfles 
  • Op elektriciteit 

Heb je dit al eens in het verleden getest, dan heb je vaak al voorkeur voor 1 vcan de typen. Of heb je nog nooit een camping kachel aangeschaft? 

Elektrische camping kachels

De elektrische camping kachel is de makkelijkste optie. Je steekt de stekker in het stopcontact en er wordt direct warmte door de kachel gegenereerd. Deze kachels zijn te verkrijgen in diverse warmte standen. Dit varieert van 400, 800 tot 1200 watt. Check vooraf hoeveel ampere je kan gebruiken op jouw camping. 

Ander voordeel van de elektrische camping kachel is dat dit de goedkoopste optie is. Let goed op. De warmte bij dit type kachel is tijdelijk. Als je de stroom eruit haalt, is de warmte direct weg. 

Bekijk het aanbod elektrische camping kachels 

camping kachel

Petroleum camping kachel 

Optie twee is om te kiezen voor een Petroleum camping kachel. Denk dan aan de merken Qlima en Zibro. Dit soort kachels hebben een paar minuten nodig om op te warmen. Deze kan je aanzetten middels een ontstekingsmechanisme. De petroleum die je hiervoor gebruikt ruik je alleen bij het aansteken. Daarna niet meer. Dit soort camping kachels bevatten diverse beveiligingen. Zoals een omvalbeveiliging en een oververhittingsbeveiliging. Als je de kachel wil vervoeren, vergeet dan niet de transportdop erop te zetten. Zo zal je geen petroleum kunnen knoeien.

Petroleum camping kachels zijn een duurdere optie. De warmte die deze kachels uitstralen is een fijne, droge en warme. De warmte blijft goed hangen na het uitzetten. Je kan nog makkelijk een drankje opdrinken. 

Bekijk het aanbod petroleum camping kachels

Camping kachel op gas / gasfles 

De laatste soort camping kachel die we willen bespreken in dit zijn de varianten op gas. Deze werkt op een gasfles die vaak netjes kan worden weggewerkt achter de kachel. Met een speciale piezo ontsteking kan je de kachel aanmaken en zal hij de warmte door de ruimte verspreiden. Het is belangrijk dat de slang en drukregelaar goed passen en de onderdelen aansluiten op elkaar. Check zo nu en dan de aansluiting met gaslekspray. 

Een camping gaskachel is goedkoop in de aanschaf en in gebruik. Enige nadeel is dat er meer vocht verbrand wordt tijdens het verwarmen. 

Bekijk het aanbod camping kachels op gas / op gasfles 

Waar op letten bij koop camping kachel?

Het is belangrijk om goed op de beveiliging te letten bij aanschaf van een camping kachel. Daarnaast kan je kijken of er een keurmerk aangesloten is. KEMA is een van de bekendste. Dit keurmerk staat voor de veiligheid van dit soort apparaten. 

Daarnaast is het aan te raden varianten te kopen die beveiligingselementen bevatten. Denk hierbij aan omvalbeveiliging of oververhittingsbeveiliging. 

Houd ook rekening met de ruimte die jij wil verwarmen. Hoe groot is deze ruimte? Hoeveel m2 of m3. Wat voor type ruimte is het (caravan, camper, tent, voortent, chalet).

Ander facet om rekening mee te houden bij aankoop van een camping kachel is ventilatie. De verbranding haalt de zuurstof uit de lucht. Als je het 100% veilig wil hebben kan je een C02 melder plaatsen. Je krijgt dan een sein als het gehalte aan koolmonoxide te hoog is.

kachel camping

Criteria camping gaskachel

Kijk dus goed naar de volgende criteria voor jouw camping gaskachel. 

Bereik: hoeveel M2 kan de kachel verwarmen.

Standen: heb je 1 stand of kan je uit meerdere standen kiezen. 

Veiligheid: omvalbeveiliging en oververhittingsbeveiliging zijn aan te raden.

Afmetingen: let op de grootte van de kachel en het gewicht. Wil je deze veel verplaatsen bijvoorbeeld? 

Lengte snoer: hoe langer het snoer is hoe handiger

Prijs-kwaliteitsverhouding: Vergelijk diverse kachels voor op de camping met elkaar om de prijs en kwaliteitsverhouding te bepalen. 

Wees niet bang om te investeren in een wat duurdere camping gaskachel. Je kan hier namelijk jarenlang plezier van hebben.

Beste camping kachel kopen

Bekijk eens het aanbod beste camping kachels op:

Bekijk de bekende merken eens op deze sites zoals Tristar of Eurom. Mocht je geen camping kachel willen hebben op gas, elektra of olie kan je ook varianten kiezen die werken op Halogeen, Infrarood of keramisch. Halogeen, infrarood en keramiek werken net weer even anders dan de eerder genoemde typen. 

Vragen over kampeerartikelen?

Mocht je nog vragen hebben over de beste kampeerartikelen zoals de camping kachel kan je altijd mailen naar info@campingblogger.nl

 

Over de Auteur

John Driessen, geboren en getogen in het pittoreske Maastricht, Nederland, is een gepassioneerde specialist op het gebied van campingartikelen. Zijn leven is gewijd aan het verkennen van de grote buitenwereld en het delen van zijn diepgaande kennis over kamperen en de essentiële benodigdheden die nodig zijn voor een succesvolle en comfortabele buitenervaring. Johns reis begon met zijn vroege liefde voor de natuur en zijn verlangen om anderen te helpen genieten van de geneugten van kamperen.