Camping Gasstel

Uitgebreide gids over de camping gasstel. Als je van kamperen houdt, dan weet je dat er niets beter is dan genieten van de natuur en de vrijheid van het buitenleven. Maar kamperen betekent niet dat je concessies moet doen aan het plezier van koken en heerlijke maaltijden bereiden. Een camping gasstel is de ultieme keukenoplossing voor avonturiers die graag in de buitenlucht koken en van lekker eten willen genieten, zelfs als ze ver weg zijn van de gemakken van thuis.

Veelzijdigheid en Gemak

Een camping gasstel is een draagbaar kooktoestel dat werkt op gasflessen. Deze gasstellen zijn compact, lichtgewicht en gemakkelijk mee te nemen, waardoor ze ideaal zijn voor kampeertrips, backpacken, picknicks, en zelfs voor gebruik op het strand of in de achtertuin.

camping gasstel

Verscheidenheid aan Modellen

Camping gasstellen zijn verkrijgbaar in verschillende modellen en formaten om aan verschillende behoeften te voldoen. Van enkele pits gasstellen die perfect zijn voor solo-kampeerders, tot grotere gasstellen met twee of meer pitten voor gezinnen of groepen kampeerders. Sommige gasstellen hebben zelfs een ingebouwde grill of bakplaat, waardoor je een volledige buitenkeukenervaring kunt creëren.

Eenvoudige Ontsteking en Temperatuurregeling

De meeste camping gasstellen zijn voorzien van een eenvoudig ontstekingssysteem, zoals piëzo-ontsteking, waardoor je geen lucifers of aansteker nodig hebt. Het instellen van de gewenste kooktemperatuur is ook eenvoudig dankzij de regelbare gasbranders. Hierdoor kun je je maaltijden perfect bereiden, van een zacht sudderen tot krachtig koken.

Brandstofefficiëntie

Gasgestookte camping kooktoestellen zijn zeer brandstofefficiënt, waardoor je langer met een enkele gasfles kunt koken. Dit is vooral handig tijdens langere kampeerreizen waar je niet altijd gemakkelijk nieuwe gasflessen kunt vinden.

Gezellig Samenzijn

Naast de praktische voordelen is het koken op een camping gasstel ook een sociale en gezellige ervaring. Het bereiden van maaltijden in de buitenlucht nodigt uit tot samenkomen en delen van verhalen rond het kampvuur, wat bijdraagt aan de charme van het kamperen.

Tips voor Veilig Gebruik

Bij het gebruik van een camping gasstel is veiligheid van het grootste belang. Zorg ervoor dat je het gasstel op een stabiele en vlakke ondergrond plaatst om omvallen te voorkomen. Houd altijd een brandblusser en een EHBO-kit binnen handbereik. Sluit de gasfles goed af wanneer het gasstel niet in gebruik is, en controleer regelmatig op lekken.

gasstel camping

Soorten camping gasstellen

Er zijn verschillende soorten camping gasstellen beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen. Hier zijn enkele populaire types:

Enkele pits (1 pits)  gasstel: Dit is een eenvoudig camping gasstel met één brander. Het is compact en lichtgewicht, ideaal voor individuele kampeerders of backpackers die een minimalistische kookoplossing nodig hebben.

Dubbele pits (2 pits) gasstel: Dit type camping gasstel heeft twee branders naast elkaar, waardoor je meer kookruimte hebt. Het is geschikt voor koppels, kleine gezinnen of kampeerders die meer mogelijkheden willen om verschillende gerechten tegelijkertijd te bereiden.

3 pits gasstel: Een driepits gasstel biedt nog meer kookruimte en is geschikt voor grotere groepen kampeerders. Dit type gasstel is handig voor het bereiden van uitgebreide maaltijden op de camping.

4 pits gasstel 

Compacte kooktoestellen: Deze camping gasstellen zijn ontworpen voor ultralicht backpacken en hebben een minimalistisch ontwerp. Ze zijn zeer draagbaar en ideaal voor avonturiers die beperkte bagageruimte hebben.

Gasstellen met grill of bakplaat: Sommige camping gasstellen zijn uitgerust met een ingebouwde grill of bakplaat. Hiermee kun je niet alleen koken, maar ook grillen en bakken, waardoor je een complete buitenkeukenervaring krijgt.

Lantaarn- en kachelcombinaties: Deze veelzijdige camping gasstellen combineren een kooktoestel met een lantaarn, zodat je niet alleen kunt koken maar ook je kampeerplek kunt verlichten.

Multibrandstof gasstellen: Dit type gasstel is ontworpen om verschillende soorten brandstof te gebruiken, zoals butaan, propaan of benzine. Ze zijn handig voor kampeerders die in verschillende omstandigheden en klimaten reizen.

Ingebouwde gasstellen voor kampeerbusjes: Speciaal ontworpen voor kampeerbusjes, zijn deze gasstellen permanent geïnstalleerd in de keukenruimte van het voertuig.

Camping gasstel kopen 

Als je een camping gasstel wilt kopen, zijn er verschillende opties beschikbaar, zowel in fysieke winkels als online. Hier zijn enkele plaatsen waar je een camping gasstel kunt kopen:

  • Buitensportwinkels: Bezoek buitensportwinkels, kampeerwinkels, of outdoor speciaalzaken. Deze winkels bieden vaak een breed scala aan kampeeruitrusting, waaronder camping gasstellen.
  • Grote warenhuizen: Grote warenhuizen hebben vaak een afdeling gewijd aan outdoor en kampeeruitrusting. Hier kun je ook verschillende modellen van camping gasstellen vinden.
  • Online winkels: Online winkels zoals Bol.com, Amazon, Decathlon en andere gespecialiseerde kampeerwinkels bieden een uitgebreide selectie camping gasstellen. Online winkelen geeft je ook de mogelijkheid om prijzen te vergelijken en productrecensies te lezen voordat je een aankoop doet.
  • Camping- en kampeerbeurzen: Bezoek kampeerbeurzen of buitenactiviteitenevenementen waar je vaak verschillende merken en modellen van camping gasstellen kunt zien en vergelijken.
  • Tweedehands en marktplaatsen: Als je op zoek bent naar een voordeliger alternatief, kun je tweedehands camping gasstellen vinden op online marktplaatsen zoals Marktplaats of eBay. Zorg ervoor dat je de staat en functionaliteit van het gasstel controleert voordat je het aanschaft.
  • Gespecialiseerde kampeerwinkels: Sommige steden hebben gespecialiseerde kampeerwinkels die zich richten op outdoor- en kampeeruitrusting. Hier kun je deskundig advies krijgen en een persoonlijkere winkelervaring hebben.

gasstel voor camping

Tips voor gebruik camping gasstel

Enkele handige tips voor gebruik van het camping gasstel: 

Controleer op lekken
Controleer voordat je het gasstel gebruikt altijd op lekken. Sluit de gasfles stevig aan en controleer de slang en aansluitingen op eventuele beschadigingen. Gebruik een zeepwateroplossing om lekkages te detecteren door het op de verbindingen te smeren. Als er bellen ontstaan, duidt dit op een lek en moet je de verbindingen opnieuw controleren.

Bescherm tegen wind
Koken op een camping gasstel kan lastig zijn als het winderig is. Plaats het gasstel daarom in een beschutte locatie of gebruik een windscherm om de vlam te beschermen tegen de wind.

Gebruik geschikte pannen
Gebruik pannen en kookgerei die geschikt zijn voor het camping gasstel. Vermijd pannen met dunne bodems, omdat ze de warmte mogelijk niet gelijkmatig verdelen. Gebruik ook kookgerei met handvatten die goed vastzitten om morsen te voorkomen.

Starten en regelen van de vlam
Bij het starten van het gasstel, open je de gaskraan langzaam en ontsteek je de vlam met behulp van de ontsteking of een lange aansteker. Regel vervolgens de vlam naar de gewenste grootte voor het koken. Een te hoge vlam kan leiden tot onnodig gasverbruik en een risico op verbranding van voedsel.

Opbergen en onderhoud
Na gebruik van het gasstel, sluit je de gasfles goed af en berg je het gasstel op een veilige en droge plaats op. Regelmatig onderhoud is ook essentieel om ervoor te zorgen dat het gasstel goed blijft werken. Reinig de branders en aansluitingen regelmatig en controleer op eventuele slijtage.

Milieuvriendelijkheid
Overweeg om een camping gasstel te gebruiken dat werkt op biologisch afbreekbare brandstoffen, zoals houtpellets of denatureerde alcohol, om je ecologische voetafdruk te verminderen.

Conclusie

Een camping gasstel is een onmisbare uitrusting voor iedereen die graag buiten avonturen beleeft en van lekker eten houdt. Met hun draagbaarheid, gebruiksgemak en brandstofefficiëntie, maken camping gasstellen het mogelijk om in de wildernis te genieten van heerlijke maaltijden. Of je nu gaat kamperen in de bergen, aan het strand of in het bos, een camping gasstel voegt een extra niveau van comfort en plezier toe aan je kampeerervaring. Dus, pak je gasfles en je favoriete ingrediënten in en ga op pad voor een culinair avontuur in de buitenlucht!

Over de Auteur

John Driessen, geboren en getogen in het pittoreske Maastricht, Nederland, is een gepassioneerde specialist op het gebied van campingartikelen. Zijn leven is gewijd aan het verkennen van de grote buitenwereld en het delen van zijn diepgaande kennis over kamperen en de essentiële benodigdheden die nodig zijn voor een succesvolle en comfortabele buitenervaring. Johns reis begon met zijn vroege liefde voor de natuur en zijn verlangen om anderen te helpen genieten van de geneugten van kamperen.