Gaskooktoestel camping

Een gaskooktoestel voor op de camping brengt je weer een stukje dichter bij zelfvoorzienendheid. Je kan ook een vuur maken met hierop een pot, maar dit zal in de praktijk erg tegenvallen. Daarom zijn er gaskooktoestellen uitgevonden. Ze zijn er in diverse grootten, opties en met diverse mogelijkheden. Van een simpele eenpitter tot aan een wat modernere vierpitter die je rechtstreeks met de gasfles verbindt. In dit blog vertellen we je alles over het gaskooktoestel voor op de camping.  

Gaskooktoestel voor op de camping op maat

Denk goed na over de parkeerplannen en het type camping voor je een gaskooktoestel gaat kopen. Als je een huisje of chalet huurt waar dit al in zit, heb je dit product niet nodig. Denk verder na over:

 • Met hoeveel personen je gaat reizen. 2, 3 4 of meer. 
 • Hoeveel pitten je nodig hebt. 1-pits, 2-pit, 3-pits of 4-pits. 
 • Wat je van plan bent om te koken. Wil je simpele gerechten maken of uitgebreide diners. 

gaskooktoestel camping

Culinaire hoogstandjes maken 

Met een gaskooktoestel kan je op je eigen campingplek culinaire hoogstandjes maken. Als je kiest voor een 1 pit toestel zal dit wel iets minder uitgebreid zijn dan bij een 4-pitter. Maar als je weinig ruimte hebt of bijvoorbeeld met de fiets op vakantie gaat, is een 1-pitter ideaal gekeken naar verplaatsbaarheid. 

Soorten camping gaskooktoestellen 

Er zijn verschillende soorten camping gaskooktoestellen. Zo is er de bekende brander. Deze heeft de laatste jaren een ontwikkeling doorgemaakt. Tegenwoordig zijn branders betrouwbaarder, lichter en compacter dan een paar jaar geleden. Zo is er een kleine schroef tank geïntroduceerd. Hierdoor was het niet meer nodig om de branderkop te laten zitten. Van een schroef tank kan de branderkop worden afgeschroefd. Als deze ingevouwen is, neemt deze bijna geen ruimte in, ideaal dus. 

Camping gaskooktoestellen zijn ook beter geworden door de jaren heen. De pitten zijn zodanig geplaatst dat de kookplaat compact is en je toch genoeg pannen kwijt kunt. Daarnaast zijn ze licht en zijn er opvouwbare varianten. Als je niet op gewichte of ruimte hoeft te letten, raden we de producten van Parker of Gimeg aan. Deze camping gaskooktoestellen gaan heel lang mee en staan bekend om de betrouwbaarheid. 

Voordelen en nadelen gaskooktoestel camping

Op de camping is gas de populairste en meestgebruikte brandstofsoort, zo ook voor het gaskooktoestel. Gas kan bestaan uit verschillende samenstellingen. Butaan, propaan of een mengsel van beiden. 

Voordelen

 • Gebruiksvriendelijk
 • Eenvoudig de temperatuur te regelen

Nadelen

 • Bij lagere temperaturen zal butaan slechter presteren
 • Gastankjes kunnen prijzig zijn
 • Tankjes zijn niet overal te koop 

Belangrijkste om te checken is of er in de buurt van de camping die je op het oog hebt een plek is om een gastank te kopen of vullen voor jouw gaskooktoestel. Als dit mogelijk is, zijn er eigenlijk geen nadelen. 

Hoeveel pitten nodig?

Voor op de camping zijn voor het gaskooktoestel de volgende pitten mogelijk:

 • Eenpits
 • Tweepits
 • Driepits
 • Vierpits

Waarbij het advies geldt: 

Lichtgewicht of rondtrekkende kampeerders = een- en tweepits
Langer op een vaste plek kamperen = drie- en vier pits. 

De verschillen zitten in het gewicht en de gemakkelijke verplaatsbaarheid. 

Thermische beveiliging op het camping gaskooktoestel 

Gaskooktoestellen voor op de camping bieden soms een extra functie, namelijk thermische beveiliging. Thermische beveiliging zorgt ervoor dat de gastoevoer vanzelf stopt als de vlam van de pit uitgaat. 

Hoe werkt dit? Langs de pit is een thermokoppel verbonden. Als deze pin heet is, wordt het andere uiteinde magnetisch. Dit zorgt ervoor dat er een spoeltje in de gaskraan open getrokken wordt. Daarom moet je als je de vlam ontsteekt de gasknop altijd even indrukken. Dan druk je het spoeltje even in. Als het thermokoppel eenmaal warm is, blijft de spoel in de kraan open. Als de vlam per ongeluk uitgeblazen wordt, zal het thermokoppel direct afkoelen. Het uiteinde verliest zijn magnetische aantrekkingskracht op het spoeltje. Deze zal de gaskraan afsluiten zodat de toevoer van gas gaat stoppen. Mocht je dit een fijne functionaliteit vinden voor het gaskooktoestel voor op de camping, kan je checken of het product deze optie bevat. 

Soorten gas

Camping gaskooktoestellen met een gasslang aansluiting zijn niet geschikt voor gebruik middels aardgas. Bovendien zijn gaskookplaten voor aardgas niet bruikbaar op flessengas. 

Caming gaskooktoestellen met een gasslang zijn wel geschikt voor alle soorten flessengas:

 • Propaan
 • Butaan
 • LPG 

gaskooktoestel camping

Pannen voor op het camping gaskooktoestel

Houd er rekening mee dat op het gaskooktoestel voor op de camping andere pannen beter tot hun recht komen. Gas dat we op de camping gebruiken heeft een lager calorisch vermogen in vergelijking met het gas van thuis. Dit betekent dat het minder warm wordt. Daarnaast zitten de pitten voor op de camping dichterbij elkaar. Kies daarom niet voor pannen van thuis, deze zijn vaak van materiaal wat te dik en breed is. Daarom kunnen er vaak niet 2 pannen naast elkaar worden gezet. 

Er zijn pannensets speciaal gemaakt voor het kamperen. Deze zijn dunner en sneller warm. Ook zijn ze verkrijgbaar in smallere maten. Materialen die ideaal zijn voor tijdens het kamperen:

 • Gecoat aluminium
 • Tefal. Aluminium met een laagje PFT
 • RVS. Roestvrij staal. 
 • Titanium. Dit is 45% lichter dan staal maar even sterk. Titanium is wel vaak een stuk duurder. 

Als we kijken naar welk materiaal warmte het beste geleid, is dat RVS, gevolgd door aluminium en titanium. Als je moet letten op gewicht kan je het beste kiezen voor titanium of aluminium. RVS is het zwaarste. RVS heeft weer het voordeel dat de aanschaf goedkoper is en het beter tegen krassen kan. Kijk wat jij het belangrijkst vindt voor je een pannenset voor je gaskooktoestel voor op de camping aanschaft. 

Gaskooktoestel camping – Functies

Jouw nieuwe gaskooktoestel voor op de camping kan de volgende functies bevatten: 

Deksel: De pitten zijn afdekbaar als ze niet worden gebruikt. Kan tevens als een windscherm dienen.
Windscherm. Kan de vlam beschermen tegen windinvloeden.
Grill: Naast koken / bakken zitten op sommige toestellen een grillfunctie.
Ontsteking: Een mechanisme om het gasstel aan te steken zonder lucifers en vuur.
Onderstel: een ideale werkhoogte om eten op te bereiden. Vaak ook met mogelijkheden om camping spullen op te bergen onder het gaskooktoestel. 

Camping gaskooktoestel kopen?

Als je het online assortiment gaskooktoestellen wil zien, raden we aan te kijken op een van de volgende sites:

Voor vragen over aanschaf van een camping gaskooktoestel kan je altijd mailen naar info@campingblogger.nl

Over de Auteur

John Driessen, geboren en getogen in het pittoreske Maastricht, Nederland, is een gepassioneerde specialist op het gebied van campingartikelen. Zijn leven is gewijd aan het verkennen van de grote buitenwereld en het delen van zijn diepgaande kennis over kamperen en de essentiële benodigdheden die nodig zijn voor een succesvolle en comfortabele buitenervaring. Johns reis begon met zijn vroege liefde voor de natuur en zijn verlangen om anderen te helpen genieten van de geneugten van kamperen.