Kamperen en een vliegreis; een aantal praktische tips

Wij Nederlanders trekken er jaarlijks massaal op uit naar alle campings in alle uithoeken van Europa. Dit doen wij doorgaans met onze eigen auto of camper en eventueel inclusief een caravan. Onze favoriete bestemmingen zoals Frankrijk, Italië en Spanje zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto. 

Wie echter zijn of haar horizon wat verder wilt verbreden overweegt ook een kampeervakantie op een andere werelddeel. Een kampeervakantie in Amerika of Australië is natuurlijk een hele andere ervaring dan de ‘standaard’ Europese kampeervakantie. 

Overweeg jij een kampeervakantie met een vliegreis? Lees dan vooral verder, wij delen onze praktische tips. 

Waarom een vliegreis combineren met kamperen? 

De intro verklapt het al een beetje. Sommige bestemmingen zijn simpelweg niet bereikbaar met een auto en hierdoor is een vliegreis een verplichting. Daarnaast kan het voorkomen dat je voor een korte periode op reis gaat. In dit geval wil je natuurlijk zo kort mogelijk op reis zijn om zo lang mogelijk van de vakantie te genieten. Ook in dit geval kan een vliegreis voordelig zijn. 

Daarnaast kunnen campers vrij prijzig zijn in bijvoorbeeld Amerika of Canada. Een huurauto en een kamperen met een tent is een voordeligere en net zo leuke optie. 

Vliegtickets en camping

Je boekt je vliegtickets en camping net als iedere andere reis. Zorg er dus voor dat je de vliegtickets vergelijkt op verschillende vergelijkingsplatformen om de best mogelijk deal te vinden. 

Ook voor het kamperen ga je als gebruikelijk aan de slag. Houdt er wel rekening mee dat je nog zoekt of er speciale regels, voorzieningen, faciliteiten of wat dan ook van toepassing is op de plaats van bestemming. 

Parkeren bij de luchthaven van vertrek

Wanneer je een vliegreis boekt dan kan het noodzakelijk zijn een parkeerplaats te regelen bij de luchthaven van vertrek. Het is verstandig de mogelijkheden online te vergelijken en ook online een parkeerplaats te reserveren. Niet alleen kan je gemakkelijk geld besparen, je weet ook waar je aan toe bent en hebt gegarandeerd een parkeerplaats. 

Of je nu op zoek bent naar een parkeerplaats bij Schiphol of wellicht een Charleroi airport parking, je kan de mogelijkheden gemakkelijk online vergelijk en boeken via een platform zoals Vliegen en Parkeren. 

Het parkeren van je auto kan op loopafstand van de luchthaven of gecombineerd met een shuttle- of valetservice. Iedere parkeermethode heeft zijn eigen kenmerkende voor- en nadelen. 

Huurauto op de plaats van bestemming

Het is natuurlijk enorm belangrijk om mobiel te zijn op de plaats van bestemming. Daarom is een huurauto wel noodzakelijk. Kijk van tevoren goed wat de mogelijkheden zijn. Je kan normaal gesproken veel verschillende verhuurmaatschappijen vinden op de luchthaven van aankomst. Zo kan je na de vlucht direct instappen en je reis vervolgen. 

Kamperen inclusief of exclusief eigen tent

Omdat je met het vliegtuig reist moet je goed afwegen wat je mee gaat nemen. Je zit natuurlijk al met je gebruikelijke reiskoffer en hier komen nog veel kampeer gerelateerde spullen bij. Kijk allereerst goed wat er aanwezig is op je camping en maak de overweging om je eigen tent mee te nemen of er ter plekke een te huren. 

Inclusief eigen tent

Als je een fervent kampeerder bent en al je (lichtgewicht) spullen klaar hebt liggen thuis dan kan je overwegen je eigen tent mee te nemen. Kijk hierbij wel goed naar de voorwaarden van je vluchtmaatschappij. Je wilt natuurlijk voorkomen extra te moeten betalen voor je bagage. 

Het is verstandig om alles mee te nemen in zogeheten flightbags, ook wel transporthoezen genoemd. Zorg ervoor dat je een lichte tent meeneemt en (self)inflatables. Dit zorgt ervoor dat je alles compact kan inpakken. 

Exclusief eigen tent

Heb je geen zin al die spullen mee te sjouwen, dan kan je er natuurlijk voor kiezen om ter plekke een tent te regelen. Er zijn verschillende maatschappijen die gericht zijn op kampeerders. Deze maatschappijen bieden bijvoorbeeld een huurauto inclusief kampeeruitrusting. Deze optie kan echter prijzig zijn. 

Je kan ook overwegen alle benodigdheden in een lokale supermarkt of outdoor winkel te kopen. Bekijk in dit geval goed van te voren of er mogelijkheden in de buurt zijn en hoe lang je kwijt zou zijn. 

Welke spullen meenemen?

Je moet naast je tent natuurlijk nog veel meer spullen meenemen. Hierbij is het even goed af te wegen wat je echt noodzakelijk zelf meeneemt en wat je ter plekke aanschaft. Je zit immers met een maximale hoeveelheid bagage, kijk dus goed wat nodig is en wat niet. 

Bestek en servies: 1 bord, 1 bestekset en 1 beker per persoon. 

Kook benodigdheden: 1 klein pannetje en een bak/wok pan. Daarnaast een brandertje (zonder let op: een brander zonder gastank, want die mag niet in het vliegtuig!)

Om mee te snijden: 1 goed mes en/of een zakmes multitool en een snijplankje. 

Om op te bergen: Dit gaat gepaard met het inpakken, maar een handige opbergbox maakt het leven ter plekke een stuk makkelijker. 

Koeltas: Een koelbox is al snel te groot om mee te nemen in het vliegtuig, dit kan eventueel ter plekke. Een koeltas is echter makkelijk mee te nemen en zeer bruikbaar, vergeet deze dus niet. 

Andere tools: Een lamp of zaklamp. Daarnaast kan een hamer of ander gereedschap makkelijk zijn. 

Het is natuurlijk onmogelijk om alles zelf mee te nemen. Je hebt toch je beperkingen met de bagage die je mee mag nemen. Probeer ook te denken aan de volgende items, die zijn normaal gesproken gemakkelijk aan te schaffen op de plaats van bestemming. 

Om te zitten: Stoelen zijn altijd handig om te hebben, deze zijn gemakkelijk te vinden op de plaats van bestemming. 

Koelbox: Een koelbox van piepschuim is altijd handig. Ze kosten bijna niks en je kunt ze vullen met ijs of andere koelelementen. 

Om te koken: Mocht je het niet zelf mee kunnen nemen, vergeet dan niet te denken aan een kleine wokpan, spatel en gastankje.

Over de Auteur

John Driessen, geboren en getogen in het pittoreske Maastricht, Nederland, is een gepassioneerde specialist op het gebied van campingartikelen. Zijn leven is gewijd aan het verkennen van de grote buitenwereld en het delen van zijn diepgaande kennis over kamperen en de essentiële benodigdheden die nodig zijn voor een succesvolle en comfortabele buitenervaring. Johns reis begon met zijn vroege liefde voor de natuur en zijn verlangen om anderen te helpen genieten van de geneugten van kamperen.